Fysieke winkels vs. webwinkels

Tijdens de coronapandemie kenden veel fysieke winkels een grote knauw in hun verkoopcijfers en stegen de verkopen in de E-commerce tot ongekende hoogtes.

Nu wij een half jaar verder zijn en het leven weer ‘’normaal’’ lijkt te worden, zijn de rollen omgedraaid. De omzet van webwinkels lijkt aanzienlijk te dalen, terwijl die van fysieke winkels begint te stijgen.

Volgens de cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) stegen de omzetcijfers van de detailhandel in het tweede kwartaal van 2022 met 3% ten opzichte van een jaar geleden, terwijl die van de online verkopen daalden met zo’n 10%.

 

Kansen voor ondernemers

Ondanks de inflatie en zorgen die experts uitspreken over de hoge energiekosten, is de Nederlander dit jaar niet minder gaan spenderen. Vooral modewinkels, restaurants en beautyondernemingen kennen een enorme groei.

Men lijkt juist bereid meer te willen besteden na enkele jaren van onzekerheid en lockdowns. Daarin profiteren voor fysieke winkels van, omdat diezelfde mensen eindelijk weer naar buiten kunnen en van hun vrijheid mogen genieten.

 

Bedreigingen voor ondernemers

Het positieve beeld over fysieke winkels kan later dit jaar zomaar anders zijn. De stijgende energierekeningen gaan ervoor zorgen dat de gemiddelde consument minder te besteden zal hebben.

Daarnaast zullen ondernemers de kosten daarvan ook nog eens moeten doorberekenen, waardoor het bijna onoverkoombaar is dat het aantal verkopen gaat dalen.

Ook leiden personeelstekorten tot problemen voor veel ondernemers. De krapte in bepaalde sectoren kan gevolgen hebben voor de continuïteit van ondernemingen in de toekomst.

 

Conclusie

Er liggen momenteel voldoende kansen voor nieuwe ondernemers om hun dromen te verwezenlijken. De economie lijkt geen flinke schade te hebben opgelopen na de coronajaren en de Nederlandse consumenten gaan weer naar fysieke winkels toe voor hun aankopen.

Wel moet er rekening gehouden worden met de recente ontwikkelingen, waarbij de stijgende (energie)kosten en krapte op de arbeidsmarkt een grote rol spelen in het ondernemen.

 

Bent u van plan om een nieuwe onderneming te starten en heeft u advies nodig over kassasystemen? Neem dan snel en vrijblijvend contact  met ons op!