Volg de laatste horeca trends

De horeca-industrie is voortdurend in beweging, gedreven door veranderingen in consumentengedrag, technologische vooruitgang en maatschappelijke ontwikkelingen.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste horeca trends van 2023 en wat we kunnen verwachten in 2024. Of je nu een horecaondernemer bent of gewoon geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen, dit artikel biedt een uitgebreid overzicht van wat je kunt verwachten.

Wat zijn horeca trends?

Horeca trends zijn de opkomende stromingen en innovaties binnen de horeca-industrie. Deze trends kunnen variëren van veranderingen in menu-aanbiedingen en serviceconcepten tot technologische vooruitgangen en duurzaamheidsinitiatieven. Ze worden vaak gedreven door veranderende consumentenvoorkeuren, technologische innovaties en bredere maatschappelijke ontwikkelingen.

Horeca trends 2023

Horeca

Waarom zijn horeca trends belangrijk?

Het bijhouden van horeca trends is essentieel voor ondernemers om concurrerend te blijven en aan de verwachtingen van klanten te voldoen. Trends geven inzicht in waar de markt naartoe gaat en helpen bedrijven om proactief in te spelen op veranderingen. Dit kan leiden tot verbeterde klanttevredenheid, hogere omzet en een sterker merk.

Innovaties en trends in de horeca

Technologische vooruitgang maakt automatisering in de horeca steeds toegankelijker. Denk aan robots die bestellingen opnemen, maaltijden bereiden en zelfs serveren. Deze innovaties zorgen voor efficiëntie en kunnen personeelskosten verlagen.

Lokale en seizoensgebonden ingrediënten

Het gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten is een trend die blijft groeien. Consumenten waarderen de versheid en duurzaamheid van lokaal geproduceerde producten. Bovendien ondersteunt het gebruik van lokale ingrediënten de lokale economie en vermindert het de ecologische voetafdruk.

Duurzaam en milieubewust

In deze tijd ligt de focus sterk op duurzaamheid. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van hun ecologische voetafdruk en kiezen voor horecagelegenheden die milieuvriendelijke praktijken toepassen. Denk aan het verminderen van voedselverspilling, het gebruik van biologische producten en energie-efficiënte apparatuur.

Plantaardig eten als optie

Plant-based voeding is een trend die niet meer weg te denken is. Steeds meer mensen kiezen voor een vegetarische of veganistische levensstijl, en horecagelegenheden spelen hierop in door meer plantaardige opties op hun menu te zetten. Dit varieert van vleesvervangers tot geheel plantaardige gerechten.

Restaurants kunnen duurzamer worden door duurzame voedselbronnen te gebruiken, afvalbeheer en recycling te omarmen, energie-efficiëntie te verbeteren en samen te werken met lokale producenten.

Ghost kitchens zijn keukens die uitsluitend zijn gericht op bezorging en afhaalmaaltijden, zonder een fysieke eetruimte. Ze bieden flexibiliteit en lagere overheadkosten voor restaurants.

Horecagelegenheden kunnen zero waste initiatieven implementeren door recycling, composteren, en het hergebruiken van materialen te bevorderen.

Hybride horeca concepten combineren verschillende functies, zoals restaurants die ook als coworking spaces dienen, om in te spelen op de behoeften van moderne consumenten.

Lokale en seizoensgebonden ingrediënten zijn populair vanwege hun versheid, duurzaamheid en steun aan de lokale economie.

AI zal de horeca beïnvloeden door processen te automatiseren, gepersonaliseerde ervaringen te bieden en operationele efficiëntie te verbeteren.

De belangrijkste trends zijn duurzaamheid, plant-based menu-opties, technologie-integratie, lokale ingrediënten, gezondheid en welzijn, en thuisbezorging

Gevolgen pandemie op horeca

De COVID-19 pandemie heeft de horeca ingrijpend veranderd. Van verhoogde hygiënenormen tot de adoptie van bezorg- en afhaaldiensten, bedrijven hebben zich snel moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit.

Uitdagingen en strategieën

De pandemie bracht tal van uitdagingen met zich mee, zoals sluitingen en beperkingen. Toch hebben veel horecazaken innovatieve strategieën ontwikkeld om te overleven, zoals virtuele kooklessen, abonnementsdiensten en pop-up restaurants.

Veranderingen in consumentengedrag

Consumenten zijn nu meer dan ooit op zoek naar veiligheid en gemak. Dit heeft geleid tot een blijvende vraag naar contactloze diensten, flexibele eetopties en transparantie over gezondheids- en veiligheidsprotocollen.

Contactloze diensten

De COVID-19 pandemie heeft de adoptie van contactloze diensten versneld. Van contactloos betalen tot self-service kiosken, deze innovaties minimaliseren fysiek contact en verhogen de veiligheid en het gemak voor zowel klanten als personeel.

Horeca trends Covid

Trends in horeca: Concepten

Food halls en markten

Food halls en markten zijn hotspots geworden voor foodies en foodcritics. Deze locaties bieden een breed scala aan eet- en drinkopties en creëren een levendige en sociale eetervaring.

Ze trekken niet alleen fijnproevers aan, maar ook toeristen en locals die op zoek zijn naar een divers aanbod van gerechten in een informele setting.

Ghost kitchens

Ghost kitchens, ook wel dark kitchens genoemd, zijn keukens zonder fysieke eetruimte die zich uitsluitend richten op bezorging. Dit concept biedt flexibiliteit en lagere overheadkosten.

Ze stellen restaurateurs in staat om nieuwe menu’s uit te proberen zonder de hoge kosten van een traditioneel restaurant, en spelen in op de groeiende vraag naar bezorgmaaltijden.

Pop-up restaurants

Pop-up restaurants blijven een populair concept. Deze tijdelijke eetgelegenheden bieden een unieke eetervaring en spelen in op de behoefte aan exclusiviteit en innovatie.

Ze kunnen seizoensgebonden zijn, speciale thema’s hebben of samenwerken met gastchefs, waardoor ze een gevoel van urgentie en exclusiviteit creëren.

Bent u op zoek naar een pop-up restaurant in Amsterdam en omgeving? Bekijk dan zeker deze aanbeveling!

Fine casual dining

Fine casual dining combineert de kwaliteit van fine dining met de informele sfeer van casual dining. Dit concept maakt hoogwaardige gerechten toegankelijker voor een breder publiek.

Het biedt gasten de mogelijkheid om te genieten van gastronomische gerechten zonder de formele setting en vaak hogere prijzen van een traditioneel fine dining restaurant.

Vond u deze blog interessant? Bekijk dan onze andere artikelen voor meer latest trends en tips!

Bekijk onze kassasystemen

Kassasystemen

Kassa kopen winkel

CONTACT

Distributieweg 18, 2645 EJ Delfgauw.

Telefoon: 085 007 1 077

Web: Eqpos Kassasystemen