Statiegeld op verpakking: Wat je moet weten over de wetgeving van 1 juli 2023

Vanaf 1 juli 2023 verandert er veel rondom het gebruik van plastic in Nederland. Misschien heb je er al over gehoord: vanaf deze datum gaan we betalen voor plastic verpakkingen en komt er statiegeld op meer producten. Maar waarom is deze wetgeving eigenlijk ingevoerd? En wat betekent het voor jou als consument?

Deze nieuwe wetgeving is onderdeel van de bredere Europese richtlijn die gericht is op het verminderen van plastic afval, bekend als de SUP (Single Use Plastics) richtlijn.

In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en meer. Lees verder om alles te weten te komen over de nieuwe regels en hoe je je kunt voorbereiden.

Wat verandert er precies op 1 juli 2023?

Vanaf 1 juli 2023 worden er extra kosten in rekening gebracht voor plastic verpakkingen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld voor een plastic tas, plastic bekers, plastic wegwerpbekers, maar ook voor verpakkingen van voedsel en andere producten, een toeslag betaalt. Het doel hiervan is om consumenten bewuster te maken van hun plasticgebruik en zo de hoeveelheid plastic afval te verminderen.

Wat zijn de alternatieven?

Er zijn echter wel opties om de kosten voor de klant te beperken. Zo kunnen ondernemers ervoor kiezen om statiegeldbakjes en herbruikbare bekers aan te bieden, die klanten in kunnen wisselen bij de volgende bestelling. Alleen zal deze optie meer kosten met zich meebrengen door het inzetten van extra afwaspersoneel en het verbruik van meer energie. Daarnaast kunnen ondernemers een herbruikbaar alternatief aanbieden aan klanten, zoals herbruikbare verpakkingen of bekers, om plastic afval te verminderen.

Daarnaast is het maar de vraag in hoeverre klanten de bakjes terug gaan brengen. Ondernemers zullen daardoor rekening moeten houden met een behoorlijke inkoop van deze bakjes en bekers.

Een ander alternatief is om klanten eigen bakjes en bekers mee te laten nemen. Sterker nog: ondernemers zijn wettelijk verplicht om klanten met zelf meegenomen bakjes te accepteren. De vraag die hier zal ontstaan, is of dezelfde kwaliteit kan worden gewaarborgd in de (afgesloten) bakjes. Ook valt het te betwijfelen of het operationeel gezien realiseerbaar is tijdens drukke momenten.

Alternatief voor statiegeld

Naast de extra kosten voor plastic verpakkingen, wordt ook het statiegeldsysteem uitgebreid. Dit betekent dat je op meer producten statiegeld gaat betalen, zoals plastic bakjes en kleine flesjes. Vanaf 1 juli 2023 moeten alle eenmalige plastic items die plastic bevatten tegen een extra vergoeding worden aangeboden. Het idee is dat je deze verpakkingen terugbrengt naar de winkel voor recycling, waardoor er minder plastic in het milieu terechtkomt.

Statiegeld

Recycle plastic

Wat houdt de nieuwe wetgeving in?

De nieuwe wetgeving is bedoeld om het gebruik van wegwerpplastic drastisch te verminderen door bepaalde verpakkingen aan te pakken, zoals wegwerpbekers en bakjes. Het richt zich op wegwerpplastic dat vaak slechts kort wordt gebruikt voordat het als afval eindigt. Bedrijven mogen geen gratis plastic wegwerpbekers meer aan klanten verstrekken voor afhaal of bezorging. Door financiële prikkels te introduceren, hoopt de overheid het gebruik van plastic verpakkingen te ontmoedigen en alternatieve oplossingen te stimuleren.

Waarom is deze wetgeving ingevoerd?

Deze wetgeving is ingevoerd vanwege de groeiende bezorgdheid over de milieu-impact van plastic afval. De hoeveelheid wegwerpplastic neemt jaarlijks toe, met miljoenen plastic bekers en voedselverpakkingen die dagelijks worden weggegooid, wat een aanzienlijke belasting vormt voor het milieu. Plastic vervuiling heeft verwoestende gevolgen voor ecosystemen, wilde dieren en uiteindelijk ook voor de menselijke gezondheid. Door plastic afval te verminderen, draagt Nederland bij aan wereldwijde inspanningen om de milieucrisis aan te pakken.

Waarom moeten we betalen voor plastic verpakkingen?

Plastic is een van de grootste vervuilers van onze planeet. Het duurt honderden jaren om af te breken en het veroorzaakt enorme schade aan de natuur en het zeeleven. Door te betalen voor plastic verpakkingen, hopen beleidsmakers dat mensen bewuster omgaan met hun plasticgebruik en kiezen voor duurzamere alternatieven.

Vermindering van plastic afval

De extra kosten zijn bedoeld om consumenten te ontmoedigen om plastic verpakkingen te kopen en hen aan te moedigen om herbruikbare of recyclebare opties te kiezen. Dit moet leiden tot een aanzienlijke vermindering van plastic afval en een schonere omgeving.

Statiegeld blik

Impact op bedrijven

Kosten en logistieke uitdagingen

Voor bedrijven betekent de nieuwe wetgeving dat zij hun verpakkingen moeten herzien. Dit kan gepaard gaan met extra kosten en logistieke uitdagingen. Supermarkten en winkels moeten hun assortiment aanpassen en ervoor zorgen dat zij voldoen aan de nieuwe regels.

Voorbereiding van supermarkten en winkels

Veel supermarkten zijn al begonnen met het aanbieden van duurzamere verpakkingsopties en het stimuleren van hergebruik. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan hen ook helpen om klanten te behouden die bewust bezig zijn met duurzaamheid.

Alternatieven voor wegwerpplastic

Herbruikbare Verpakkingen

Herbruikbare verpakkingen zijn een geweldige manier om je plasticgebruik te verminderen. Denk aan herbruikbare boodschappentassen, brooddozen en waterflessen. Deze zijn vaak gemaakt van duurzame materialen zoals stof, glas of metaal en gaan veel langer mee dan wegwerpplastic.

Er komen steeds meer biologisch afbreekbare verpakkingen op de markt. Deze zijn gemaakt van materialen die snel en op een natuurlijke manier afbreken, zonder schadelijke resten achter te laten. Het is een goed alternatief voor traditioneel plastic en helpt om de milieu-impact te verminderen.

Statiegeld op plastic bakjes en verpakkingen

Hoe werkt het statiegeldsysteem?

Het statiegeldsysteem werkt simpel: je betaalt een kleine borg bij de aankoop van een product in een plastic bakje of flesje, die je terugkrijgt wanneer je de lege verpakking weer inlevert. Dit moedigt mensen aan om verpakkingen terug te brengen voor recycling in plaats van ze weg te gooien.

Welke producten vallen onder deze regeling?

Vanaf 1 juli 2024 valt een breder scala aan producten onder het statiegeldsysteem, waaronder kleine plastic flesjes, sapflessen en diverse soorten plastic bakjes. Check altijd de verpakking om te zien of er statiegeld op zit.

Veelgestelde vragen

Consumenten kunnen bijdragen door herbruikbare producten te gebruiken, plastic verpakkingen te vermijden, en te kiezen voor producten met minimale of biologisch afbreekbare verpakkingen.

Er zijn veel alternatieven beschikbaar, zoals metalen bestek, bamboe borden, en glazen rietjes, die milieuvriendelijker en duurzamer zijn.

Het statiegeld op plastic bakjes stimuleert recycling en zorgt ervoor dat meer plastic op de juiste manier wordt verwerkt, wat de hoeveelheid plastic afval vermindert.

Consumenten kunnen extra kosten verwachten voor plastic verpakkingen en zullen hun koopgewoonten moeten aanpassen door bijvoorbeeld herbruikbare tassen en containers te gebruiken.

Vanaf 1 juli 2023 worden er strengere regels ingevoerd voor wegwerpplastic en wordt het statiegeldsysteem uitgebreid om meer soorten plastic verpakkingen te omvatten.

Gebruik herbruikbare tassen, koop producten zonder plastic verpakkingen en zoek naar alternatieven zoals biologisch afbreekbare opties.

Herbruikbare verpakkingen verminderen de hoeveelheid afval, zijn vaak duurzamer en kunnen op de lange termijn kostenbesparend zijn.

Vanaf 1 juli 2023 vallen meer producten onder het statiegeldsysteem, zoals kleine plastic flesjes, sapflessen en diverse soorten plastic bakjes.

De toeslag voor plastic verpakkingen varieert, maar ligt meestal tussen de €0,10 en €0,25 per verpakking.

Het doel is om plastic afval te verminderen en de milieueffecten van plastic te minimaliseren door consumenten en bedrijven te stimuleren duurzamere keuzes te maken.

Tips voor u als consument

  • Gebruik herbruikbare tassen en containers: Vermijd wegwerpplastic door je eigen herbruikbare tas en containers mee te nemen bij het winkelen.
  • Kies voor duurzame producten: Kies producten die minimaal of geen plastic verpakking hebben. Geef de voorkeur aan glas, metaal of papier.
  • Recycle correct: Zorg ervoor dat je plastic verpakkingen op de juiste manier recyclet. Volg de lokale richtlijnen voor recycling.
  • Vermijd overbodige verpakkingen: Koop losse producten in plaats van voorverpakte varianten. Dit vermindert het aantal verpakkingen dat je gebruikt.
  • Gebruik navulbare producten: Gebruik navulbare producten voor bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, shampoo en zeep.

Tips voor u als ondernemer

  • Innovatieve verpakkingen: Investeer in duurzame en innovatieve verpakkingsoplossingen die voldoen aan de nieuwe regelgeving.
  • Educatie van klanten: Informeer je klanten over de veranderingen en hoe zij kunnen bijdragen aan minder plastic afval.
  • Samenwerken met gemeenten: Werk samen met lokale overheden om recyclinginitiatieven en andere milieuvriendelijke programma’s te ondersteunen.
  • Minimaliseer verpakking: Verminder de hoeveelheid verpakking die je gebruikt voor je producten en maak gebruik van milieuvriendelijke materialen.
  • Circulaire economie: Ontwikkel strategieën voor een circulaire economie, waarbij je verpakkingen hergebruikt of recycleert om afval te minimaliseren.

Tot slot: De wetgeving over wegwerpplastic

De Rijksoverheid in Nederland heeft op 1 juli 2023 nieuwe regelgeving ingevoerd om het gebruik van plastic verpakkingen en wegwerpplastic te beperken. Deze wetgeving is ontworpen om de milieu-impact van plastic te verminderen door het statiegeldsysteem uit te breiden naar meer soorten plastic verpakkingen, zoals plastic bakjes en flesjes.

Daarnaast worden verschillende wegwerpplastic producten, zoals rietjes, bestek en borden, verboden. De maatregelen zijn gericht op het bevorderen van recycling en het verminderen van zwerfafval, wat bijdraagt aan een schoner en duurzamer milieu. Bedrijven en consumenten worden aangemoedigd om alternatieven te zoeken en duurzamere keuzes te maken in hun dagelijks leven en bedrijfsvoering.

De invoering van de nieuwe regels door de Rijksoverheid markeert een belangrijke stap in de strijd tegen plastic vervuiling. Door de uitbreiding van het statiegeldsysteem en het verbod op diverse wegwerpplastic producten, zet Nederland een significante stap richting een duurzamere toekomst.

Deze maatregelen vragen om aanpassingen van zowel consumenten als bedrijven, maar de voordelen voor het milieu zijn aanzienlijk. Voor meer informatie over deze regelgeving en hoe deze jou kan beïnvloeden, bezoek de officiële website van de Rijksoverheid.

Kassa kopen winkel

Onze aanbod aan kassasystemen

Kassasystemen

CONTACT

Distributieweg 18, 2645 EJ Delfgauw.

Telefoon: 085 007 1 077

Web: Eqpos Kassasystemen