Wat voor weegschaal heb ik nodig voor mijn supermarkt?

Veel ondernemers die een supermarkt starten, zitten met de vraag: ‘’Wat voor weegschaal heb ik nodig voor mijn supermarkt?’’ Er is geen standaard antwoord op die vraag, omdat dat afhankelijk is van het type supermarkt waar het om gaat. Deze blog behandelt drie verschillende type supermarkten en de meest geschikte weegschalen die daarbij passen.

Type supermarkten

Er zijn verschillende soorten supermarkten in Nederland te vinden. Zo verschillen zij niet alleen qua grootte en assortiment, maar zit er ook verschil in openingstijden en locatie. Voor het gemak verdelen wij de supermarkten in 3 types.

Grote supermarkten

Allereerst zijn er de grote supermarkten. Dit betreft vaak bekende ketens met een groot assortiment aan voedingswaren en non-foods. Kenmerkend aan deze supermarkten is dat zij in bijna elke stad of dorp te vinden zijn. Daarnaast werken zij over het algemeen met rolband-checkouts of de steeds populair wordende zelfcheckouts. Bekende voorbeelden van grote supermarkten in Nederland zijn: Albert Heijn, Jumbo en Aldi.

Kleine supermarkten/ Toko’s

Het tweede type supermarkten zijn kleine supermarkten (buurtsupers) en toko’s. Dit zijn vaak supermarkten die een kleiner en specifieker assortiment aan producten hebben. Zij richten zich op een bepaalde/lokale doelgroep, door bijvoorbeeld hun producten en prijzen aan te passen aan hun bezoekers. Voedingswaren zoals vlees, exotische fruit en groenten zijn hier vaak in te vinden.

Avondwinkels

Als laatste kunnen ook avondwinkels onder supermarkten worden geschaard. Avondwinkels hebben andere openingstijden en richten zich voornamelijk op de verkoop van dranken en snacks. Ook hier behoren groenten en fruit veelal tot het assortiment. Echter is de keuze vaak vrij beperkt. Dit type supermarkten zijn meestal lokale ondernemingen die gevestigd zijn op drukke locaties.

Weegschaal integratie

De integratie van een weegschaal is voor de meeste supermarkten onmisbaar. Weegschalen zorgen ervoor dat producten zoals vlees, groenten en fruit tot op de gram nauwkeurig worden gewogen. De koppeling aan een kiloprijs zorgt ervoor dat deze producten een variabele prijs kennen. Hierdoor kunnen ondernemers hun klanten snel en foutloos van dienst zijn. Daarnaast dienen weegschalen ook (in)direct als tool voor het bijhouden van verkopen en voorraden. Er zijn tegenwoordig diverse soorten weegschalen op de markt te vinden. Enkele populaire modellen worden hieronder uitgelicht.

Dibal G325

De Dibal G325 is een elektronische weegschaal die zowel vrijstaand als direct gekoppeld kan worden aan een kassasysteem. Dit model is zeer flexibel te gebruiken voor alle type voedingswaren en er kunnen tot 100 programmeerbare producten worden ingevoerd. Ook bevat het een (afneembare) display voor klanten, zodat zij kunnen meekijken naar het gewicht en kiloprijs van hun aankopen. Bij de koppeling aan een kassasysteem wordt er na verkoop van een gewichtseenheid, direct de verkochte hoeveelheid in mindering gebracht van de ingestelde voorraad. Ondernemers kunnen hiermee hun verkopen en voorraden overzichtelijk bijhouden.

C1 Vleesweegschaal

Zoals de naam al omschrijft is de C1 een weegschaal die voornamelijk gebruikt wordt voor het afwegen van vleesproducten. Supermarkten die een aparte vleesafdeling hebben, kiezen vaak voor dit type weegschaal. Het C1-model is een vrijstaande weegschaal die de mogelijkheid biedt om na de weging van producten, prijsetiketten te printen. De producten worden vooraf gekoppeld aan een plu (snelkoppelingnummer), zodat ieder product een unieke artikelcode/kiloprijs heeft. De etiketten bevatten barcodes, welke later aan de kassa kunnen worden gescand. Daarom valt het gebruik van deze weegschaal goed te combineren met een barcodescanner.

Datalogic Magellan 9400/9800

De Datalogic Magellan is een ingebouwde 2-in-1 weegschaal en scanner. Producten kunnen hierop worden gewogen en, vanuit het verkoopscherm van een kassasysteem, worden aangeslagen met ingestelde kiloprijzen. Daarnaast kunnen artikelen met barcodes direct worden gescand. Dit model valt voor een grote supermarkt daarom goed te combineren met een vleesweegschaal. Door de directe koppeling met een kassasysteem is het makkelijk voor ondernemers om verkopen en voorraden overzichtelijk bij te houden. Met die informatie kunnen populaire producten extra worden ingekocht en kan derving worden voorkomen door minder populaire producten af te stoten.

 

Het advies

Welke weegschaal past het beste bij welke supermarkt? Kijke  nd naar de drie uitgelichte weegschalen zijn er duidelijke verschillen op te merken. Zo is de Dibal G325 het meest flexibel, zowel qua formaat als in gebruik. Een kleine toonbank is voldoende om deze weegschaal in gebruik te kunnen nemen, waardoor dit zeer fijn is voor kleine supermarkten en avondwinkels die werken met een gering aanbod aan af te wegen producten.

De C1 wordt geadviseerd aan supermarkten die een (aparte) vleesafdeling in de winkel hebben. Zo kan het vlees daar direct op worden afgewogen, voorzien van een prijsetiket en kan de klant vervolgens door met boodschappen doen. Deze weegschaal werkt volledig vrijstaand. Supermarkten die voor dit model kiezen zijn meestal toko’s en de wat grotere supermarkten.

Diezelfde grote supermarkten kunnen in combinatie met een vleesweegschaal, een Datalogic Magellan erbij nemen voor optimale functionaliteit. Zo kan een caissière nalopen of het gewicht en de producten correct zijn gewogen en geprijsd, waarna de artikelen ook aan de hand van de barcodes kunnen worden gescand. Let er alleen wel op dat dit type weegschaal een grote toonbank nodig heeft, omdat deze ingebouwd dient te worden.

 

Heeft u interesse of twijfelt u over welke weegschaal het beste bij uw supermarkt past? Neem dan snel en vrijblijvend contact met ons op! Onze experts helpen u graag verder!