Statiegeld op plastic verpakkingen: Wat verandert er vanaf 1 juli 2023?

De afgelopen jaren is het reduceren en recyclen van plastic afval steeds belangrijker geworden in Nederland. Zo kwam er onder andere in 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes. Ook stopte de verkoop van plastic rietjes en zijn steeds meer ondernemingen plastic verpakkingen gaan vervangen door duurzamere alternatieven. Ditmaal gaat de Rijksoverheid nog een stap verder. Vanaf 1 juli 2023 moeten ondernemers in bijna alle sectoren extra kosten berekenen voor wegwerpartikelen die (deels) uit plastic bestaan.

Hoeveel wordt er berekend?

Het advies is om een extra bedrag te rekenen tussen de €0.05 tot €0.50, afhankelijk van het type verpakking. Voor ondernemers betekent deze nieuwe regeling dat zij hogere kosten gaan doorberekenen aan hun klanten. Het daadwerkelijke bedrag mogen ondernemers voorlopig zelf bepalen. Wel dient de plastictoeslag apart op de kassabon komen te staan. Dit beperkt de mogelijkheid om wegwerpplastic alsnog gratis weg te geven.

Wat zijn de alternatieven?

statiegeld bakje

Er zijn echter wel opties om de kosten voor de klant te beperken. Zo kunnen ondernemers ervoor kiezen om statiegeldbakjes en -bekers aan te bieden, die klanten in kunnen wisselen bij de volgende bestelling. Alleen zal deze optie meer kosten met zich meebrengen door het inzetten van extra afwaspersoneel en het verbruik van meer energie. Daarnaast is het maar de vraag in hoeverre klanten de bakjes terug gaan brengen. Ondernemers zullen daardoor rekening moeten houden met een behoorlijke inkoop van deze bakjes en bekers.

Een ander alternatief is om klanten eigen bakjes en bekers mee te laten nemen. Sterker nog: ondernemers zijn wettelijk verplicht om klanten met zelf meegenomen bakjes te accepteren. De vraag die hier zal ontstaan, is of dezelfde kwaliteit kan worden gewaarborgd in de (afgesloten) bakjes. Ook valt het te betwijfelen of het operationeel gezien realiseerbaar is tijdens drukke momenten.

Wat kunnen ondernemers verwachten?

Frans van Rooij, directeur van ProFri (branchevereniging voor frituurzaken) verwacht binnen zijn branche nog geen grote problemen. ‘’Ze vinden het geen probleem om €3.50 voor bezorging te betalen, dan is het geld voor verpakkingen ook geen probleem’’. Hij verwacht dus dat de extra toeslag op plastic artikelen klanten niet zal afschrikken, omdat zij al gewend zijn om extra kosten boven op hun huidige bestellingen te betalen. Volgens onderzoek zou ongeveer de helft van de Nederlanders het prima vinden om extra te betalen voor plastic verpakkingen.

Wel dienen ondernemers er rekening mee te houden dat er per 1 januari 2024 geen plastic wegwerpartikelen meer aangeboden mogen worden bij gelegenheden waar ter plekke eten of drinken wordt genuttigd. Ook niet met een extra toeslag. Dat houdt in dat er vanaf die datum alleen nog maar gewerkt mag worden met plastic bakjes en bekers voor afhaal- en bezorgbestellingen.

Uitzonderingen en toeslagen vanaf 1 juli

Bent u benieuwd naar wat de uitzonderingen en geadviseerde statiegeld toeslagen op plastic van de Rijksoverheid per 1 juli zijn? Dan verwijzen wij u graag door naar hun website met gedetailleerde informatie over deze nieuwe wetgeving. Bereid uzelf op tijd voor, zo voorkomt u dat u straks voor verrassingen staat!